För dig som vill veta mer om Roulette

Sannolikhetsinlärning – en vän och fiende

Alla som har tagit körkort har blivit varande för faran med sannolikhetsinlärning. Detta är ett djupt mänskligt drag, som vi från början hade stor nytta av. När våra förfäder insåg att det var mer sannolikt att de skulle hitta mat på vissa platser än på andra var det där de koncentrerade sina insatser, och det var på detta sätt som de kunde hitta mat. De flesta framsteg i mänsklighetens historia har något med sannolikhet att göra.

Men sannolikheten kan också vara farlig, vilket Tage Danielsson visade i en sketch från 80-talets början. Ett exempel som är lite mer vardagsanknutet för den som inte arbetar med kärnfysik är sannolikheten för att råka ut för en bilolycka. Det finns vägsträckor där alla kör försiktigt, eftersom de bedömer att det är stor risk för olyckor där. Sedan finns det andra sträckor som bilförare bedömer som mindre farliga, och där tar många onödiga risker. För en olycka kan inträffa även där.

Tillämpning vid spelbordet

Den här genomgången kan vid första anblick synas ha väldigt lite att göra med spel som roulette, men det har den faktiskt. En studie utförd vid Jerusalems hebreiska universitet visade att ett lyckat trepoängskast gör en basketspelare mer benägen att försöka sig på samma sak igen. Detta gäller även om sannolikheten att lyckas är lägre andra gången.

På samma sätt förhåller det sig vid ett spelbord. Den som vinner kommer att fortsätta spela, och kan därför förlora stort trots att han eller hon först gör en storvinst. Därför kan det vara bättre att bryta upp och gå över till att spela exempelvis roulette efter att ha vunnit pengar i poker.